052-5631113
:ליצירת קשר
אז למה לי היפנוזה עכשיו?
אריה טבעון פסיכולוג קליני היפנותרפיסט על היפנוזה מודרנית
בריאות הנפש |
עודכן 09:39 29/12/2008 נטע סיוון, נענע 10
רוצים לדעת כיצד אתם משתמשים באלמנטים יסודיים של ההיפנוזה, בחיי היום-יום שלכם, מבלי להיות מודעים כלל? קחו נשימת בטן עמוקה וצללו לכתבה הבאה.
אריה טבעון, פסיכולוג קליני מנהל מכון טבעון המטפל בשיטות המשלבות מצבי תודעה של גוף ונפש, מספר כי בשונה ממה שחושבים, ההיפנוזה המודרנית אינה רק מצב של טרנס עמוק בו האדם מנותק ואינו מודע לתהליך אותו הוא עובר. היפנוזה, קשורה למצבי תודעה שונים, שאנו חווים בחיי היום-יום, חלקם, הם אלו שאיננו מייחסים להם חשיבות מיוחדת ואיננו מודעים להם. "ספרה לי מטופלת, שבכל פעם שהיא מגיעה לבית הוריה, מתרחש אצלה שינוי אנרגטי עוד בטרם דרכו רגליה על מפתן הדלת. נשימתה הופכת כבדה יותר, לחץ הדם שלה משתנה, והתופעה חוזרת על עצמה בכל פעם מחדש, באופן אוטומטי ללא קשר למה שמתרחש בפועל. מצב זה נקרא סוגסטיה מותנית, מצב של השפעה, בו האדם עובר ממצב אחד לאחר בתנאים מסוימים שנדמה כי הם מפעילים אותו".
תיבת פנדורה
נראה כי אנו מושפעים ומשפיעים על עצמנו באמצעות מחשבות. טבעון משווה את ההיפנוזה לארגז כלים גדול הכולל טכניקות מגוונות שעוזרות לנו להתייחס לתכנים, רגשות, מצבים, לא רק ממקום רציונאלי אלא גם דרך מחשבות, דמיון וחלימה. "פעולות אלו מפעילות את האונה הימנית של המוח, אונה זו היא הפחות ביקורתית, פחות אנליטית. ישנן פעולות לא מודעות בהן אנו מפעילים על עצמנו תהליכים מעין היפנוטיים. למשל לפני מבחן, מתחילות לרוץ בראשנו מחשבות, מתחילים להיווצר תהליכים פיזיים, מכלול של פעולות המכינות אותנו לקראת התמודדות עם לחץ המבחן. אפשר לרתום את ההכנה לטובתנו, לדמיין את עצמנו נרגעים, להרפות את השרירים, להכין את ההתמודדות. זוהי סוג של הכנה עצמית שלרוב אינה מודעת".
מי זקוק להיפנוזה?
כל אחד יכול להפנט את עצמו?
לדברי טבעון, ההיפנוזה הוכחה כיעילה במגוון נרחב של מקרים, בין היתר במקרים של מיחושים גופניים המוגדרים כפסיכוסומאטיים ובאים לידי ביטוי כמתח וחרדה. למשל, כאבי ראש כרוניים, כאבי שרירים, מעי רגיז וכדומה. ההיפנוזה אף הוכיחה תוצאות משמעותיות כתוספת לרפואה קונבנציונאלית כהתמודדות עם טיפולי כימותרפיה ובחיזוק מנגנוני החיסון בחולי סרטן. כמו-כן, ההיפנוזה הראתה שיפור ניכר בהחלמה מכוויות, ובטיפול בחרדות ועוד.
"ההיפנוזה המודרנית רחבה יותר מאיך שנתפסה בעבר. כיום מלמדים את האדם להיות המהפנט של עצמו. בהיפנוזה ניתן להתחבר לתהליכים בלתי מודעים שלפעמים לוקח שנים להגיע אליהם בדרכים אחרות, כמו בפסיכותרפיה השמרנית. היפנוזה יכולה להיות יעילה גם כחלק מטיפול קונבנציונאלי, בכך שהיא יכולה לקצר תהליכים. באמצעותה, ניתן להתחבר לתחושות, רגשות, מצבים מהעבר שנחרטו בזיכרון הלא מילולי של הגוף ואינם נמצאים במודע הזמין של האדם. לעיתים בפסיכותרפיה יהיה קשה להגיע לזיכרונות אלו וההיפנוזה תעזור להציף אותם".
מן הצד השני, מבהיר טבעון, ישנם אנשים שאינם ניתנים להפנוט בקלות, חששות ומנגנוני הגנות ימנעו מהם להתמסר לטיפול, ולכן ההיפנוזה עשויה להיות פחות יעילה עבורם. חסרון נוסף בשיטה הינו שמטופלים מסוימים רואים בהיפנוזה מעין טיפול קסם בהרדמה שבו הם לא צריכים לקחת כל אחריות ומודעות כאילו מישהו "יסיר מהם את הקשיים ללא מעורבותם. "לעיתים נוצר חיזוק לכך שהאדם אינו רוצה להיפגש עם עצמו, והוא כביכול משאיר את הקשיים והכאבים אצל המטפל. מטפלים רבים העוסקים בהיפנוזה, מתמודדים עם זאת בבניית תהליך שבו המטופל לוקח חלק פעיל ומרגיש שהוא הגורם החשוב בטיפול ובהישגים של השינוי. לכן יש מקום לטיפול משולב המחבר את המימד המילולי הישיר שמשולב בהיפנוזה, כך שמעבר למה שעלה בזמן שהמטופל היה מהופנט, מקיימים שיח מילולי שמתייחס לסוגיות שעלו, לשינויים ומשמעותם".
דמיון מודרך
חלק מהתהליך ההיפנוזה מזכיר פעולת מדיטציה ודמיון מודרך, אך בתהליך ההפנוט יש עוד הרבה מעבר. צריך לדברי טבעון, גם מיומנות ומומחיות בתחום בכדי להבין את הרבדים הנוספים. למחשבות, הוא טוען, יש השפעה פיזית ממשית על גופנו ועל הפעילויות שלנו."שמעתי על מישהי שעברה ניתוח של החלפת פרק ידה תוך שהיא הפנטה עצמה בכדי להימנע מהצורך בהרדמה".
שמעתם על "הסוד"?
ההיפנוזה עברה שינוי גדול בזכות דמות ייחודית :ד"ר מילטון אריקסון. אריקסון חלה בפוליו בילדות ובגיל 17 מצא עצמו במצב סופני כשגופו משותק, ללא שום פתרון רפואי, ישוב על כסא נדנדה וממש ממתין למותו. אריקסון החל לאמן את מחשבותיו, ריכז עצמו ומיקד בהפעלה דמיונית את שרירי גופו, בהם לא שלט כמעט לחלוטין. לפתע שם לב כי הכיסא החל להתנדנד והוא גילה את התופעה ההיפנוטית הידועה כ'שליטה אידאו- מוטורית'. לדבריו של טבעון, מדובר במצב היפנוטי בו המחשבה והכוח הנפשי מצליחים להפעיל את הגוף גם כשאינו בשליטה טבעית וישירה.
בהמשך מילטון הצליח להשיב שליטה לגופו, חזר ללכת, השיב לעצמו את יכולת הדיבור, השימוש בזרועותיו ואפילו יצא לשיט הרפתקני ארוך לבדו בנהר. הוא חזר לשלוט בחייו אותם חי באופן מלא עד גיל שלמעלה מ - 70 שנה. הוא הפך לרופא העמיק בלימודי הפסיכולוגיה, למד וחקר את ההיפנוזה והפך למטפל ידוע שאליו עלו לרגל מכל העולם. אריקסון השאיר אחריו חותם ייחודי בתחומי הפסיכותרפיה, הרחיב את ההבנות והשילוב של מצבי התודעה וההיפנוזה והסוגסטיה המתרחשים במגוון מצבי החיים, גם בעירות מלאה. למעשה, מזכיר לנו טבעון, הרבה מאיתנו מפעילים השפעות וסוגסטיות מבלי שאנו מודעים לכך ובעצם עושים לעצמנו מעין 'סוגסטיות שליליות/חיוביות'.
הרבה מהחרדות והפוביות "המתקיפות אותנו" הינן תופעות אוטומטיות של "היפנוזה עצמית שלילית מותנית". זה בא לידי ביטוי במושג "התקף חרדה"- שאין בו גירוי וסיבה מזוהה וברורה לתגובת החרדה, שפתאום מופיעה וכל הגוף והנפש מעורבים בהם בעוצמה רבה, לכאורה ללא גורם מוגדר. תחשבו איזו עוצמה יש בשינוי פסיכו-פיסי שכזה, הקורה ממש בשניות ספורות, כלומר זהו פוטנציאל שאם נדע לכוונו נכון, נוכל לגייס אותו ולהיעזר בו. לשם כך צריך להיכנס לתוך המנגנון ההיפנוטי הזה, ברמה פסיכ-פיסית ולא רק ברמה הרציונאלית והמודעת.
.
פלוסים ומינוסים
היפנוזה "שלילית" מתרחשת כשאדם חושב ואומר לעצמו שוב ושוב אמירות שליליות ויוצר מצבי מודעות והתנהגויות המחלישים את עצמו ובונה בתוכו מערכת דימויים תחושות לא מודעות בהתאם. אמירות כמו "אני לעולם לא אצליח", "אני חלש ודפוק", "זה בטח יהיה רע" וכדומה. אמונות שליליות, בדיוק כמו אלו החיוביות, יכולות להשפיע בצורה חזקה על תהליכים ועל תוצאותיהם, כך למשל, מתאר טבעון מצב סביר שבו תהליך ההחלמה ייפגע במקרים בהם האדם אינו מאמין בהצלחתו.
"יש חשיבות עצומה לנושא התקווה והאמונה של אדם במטפל ובטיפול. אמירות של אנשים סמכותיים כמו, רופאים מטפלים ובעלי תפקיד, משמעותיות "סוגסטיביות" במיוחד במצבי מצוקה. מצבים בהם רמת ההתרגשות והעוררות גבוהה. לכן יש לשים לב במיוחד למהות המסרים שניתנים בזמנים אלו, שמהווים מעין "מסרים היפנוטיים מעצבים" שזוכרים אותם לשנים רבות וממש מעצבים את אופי ההתמודדות על פיהם. חשוב שאנשי המקצוע השונים יקפידו על מסרים מעוררי כוח אמונה ותקווה בטיפול הרפואי או האחר, וביכולת האישית להתמודד. גורמים אלו מהותיים מאוד ליכולת ההחלמה".
תופעת הפלסבו- שנחקרה רבות, ידועה כמשפיעה בפועל על תוצאותיהם של טיפולים תרופתיים ואחרים. כך מי שמקבל חומר ללא השפעה (פלסבו= "אינבו") בהשוואה למי שקיבל תרופה או ללא תרופה, יכול להיות מושפע לטובה עד כמעט כ- 30% ברמת האפקטיביות בהתערבות תרופתית או אחרת. זהו אפקט בעל משקל בלתי מבוטל ברפואה ובחיינו, ונוגע למגוון רחב של נושאים גם ביום יום.
מי לא צריך היפנוזה?
למי היפנוזה אינה מתאימה? לפי טבעון ישנם סייגים לשימוש בהיפנוזה, שכל מטפל היפנותרפיסט חייב להיות בקיא בהם כחלק מההכשרה והתקנות. "טיפול בהיפנוזה חייב להתייחס לחוסנו הנפשי של האדם, ולהבנה וההערכה של המטופל כאדם שלם. לדוגמא יש להעריך את יכולתו ל'בוחן מציאות' תקין, כלומר, להבדיל בין מציאות לדמיון, למשל מידת חשדנותו ויכולתו להבחין בין דמיון למחשבות חשדניות לא מציאותיות, יציבותו הרגשית וכדומה. יש לבחון מראש אם אדם הנמצא בדיכאון חריף כשיר לעבור את הטיפול בזמן נתון. ככלל מהפנטים מוסמכים, יודעים להעצים ולחזק את המטופל, לבנות 'חיסון' מוקדם שנותן כוחות שמהווים בסיס לעבודה בטוחה. לשם כך עליהם להיות מסוגלים לבנות תהליך מדורג המעריך מראש את השלבים וההתקדמות תוך בניית הכוחות והבסיס החזק שיאפשר להתמודד עם דברים שעשויים לצוף".
כאן עלי לציין במיוחד את ההבדל בין מי שהוא מטפל מומחה ואחראי לבין אחרים "עושי קסמים", שיוצרים אשליה של שינוי ברגע, מבלי שהם עצמם מודעים בכלל לאפקט המתמשך של מה קורה לאחר מכן.
עוד הוא מוסיף כי ככל שהמטופל רוכש אמון במטפל, הוא יהיה מסוגל לגעת גם בדברים כואבים, ולהכיל אותם, בתחושה שאינו לבד, וכך יוכל להתחיל לבנות חוויה מתקנת משמעותית.
לסיכום אנו שוב חוזרים לשאלת ה"סוד" שגרם לרבים לרצות לזמן מליון דולר (ששערו היה גבוה באותו היום) לחייהם, אולי אז דבריו של טבעון יכלו לגרום לאותם "מאמינים" לרצות להוציא מחייהם את ההיפנוזה השלילית ולגלות את דרך הישר. כנאמר בתורת הקסם: הסוד נמצא בתוכי, כמו כן, גם ההיפנוזה, אך יש לדעת איך לכוון ולשכלל אותו.
פורסם באתר נענע 10 http://lifestyle.nana10.co.il/Article/?ArticleID=605128&TypeID
נטע סיוון, נענע 10 עודכן 09:39 29/12/2008 (עריכה נוספת אריה- טבעון)